dziwny dźwięk przy obrotach 1800-2000

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • menok
    Classic
    • 2008
    • 6

marqz, to jednak troche jest 500 zl.... ale tez slyszalem ze efekt jest niesamowity... musze sie pozadnie zastanowic.
  • paprot
    Drive
    • 2007
    • 66

Od jakiegoś czasu zaczęły dobiegać z silnika dziwne dźwięki. Gdy się rozpędzam, w zakresie 1800-2000 obrotów występuje dziwny metaliczny dźwięk z silnika. Zwykle przy zimnym, chociaż zdarza się i przy nagrzanym. Przy jechaniu ze stałą prędkością w tych obrotach nic się nie dzieje, wszystko słychać normalnie. Co to może być? Jadę z tym za kilka dni do ASO (auto na gwarancji) i nie chcę, żeby mi coś wcisnęli.
    Dzięki z pomoc.
    Aha, Skoda ma pół roku i przejechane 7 tysięcy.

Komentarz

• mdo1
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 441

Slychac jakby takie cos a'la brzeczenie?

Komentarz

• brudnyhary
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 616

mam coś podobnego przy 1500 -1600 obrotach jednakże jak jade ze stałaą prędkością i na 3,4,5 biegu (pedkosc około 40-50 km/h) dzwięk kaki słychac nie jest co prawda taki metaliczny tylko zbliżony do takiego wrrr,wrrr cięzko go w sumie okreslic, byłem w aso i stwierdzili ze to z powodu zbyt dużego obciążenia silnika na tych obrotach , mam taki sam silnik jak ty i przejechane około 25 000 a pojawiło sie to w granicach 15 000 , daj znac co ci odpowiedzą mozliwe ze u mnie bedzie to samo a serwis poprostu znalazł sobie prostą wymówkę zeby się nie głowic nad przyczyna
        Octavia Combi Tour Ice+ 1.9TDi AXR 115,2 kucy/265,8 niutonów

Komentarz

• paprot
          Drive
          • 2007
          • 66

mdo1, takie jakieś metaliczne tarcie, jakby szkło o metal, czy metal o metal, można by to w sumie nazwać i brzęczeniem jak piszesz. Masz jakiś pomysł na wyjaśnienie zagadki? :|

Komentarz

• splawik
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1292

Zamieszczone przez paprot
            takie jakieś metaliczne tarcie, jakby szkło o metal, czy metal o metal, można by to w sumie nazwać i brzęczeniem jak piszesz. Masz jakiś pomysł na wyjaśnienie zagadki?
            No to i ja się podłącze do dyskusji.
            Mam coś podobnego ( przy przyśpieszaniu w okolicach 3000rpm). Moj silnik to 1.6 BFQ. Zlokalizowałem takie tarcie metaliczne na uchwycie wydechu (za katalizatorem, przed pierwszym tłumikiem). Podnieś auto na lewarek, wleź kawałek i poruszaj rurą na boki.
            Załączam fotke jak to u mnie wygląda.Czy ten wydech powinien być jakoś na stałe połączony z tym ustrojstwem co na zdjęciu? U mnie to sie troche kupy nie trzyma.

Jeżeli to to samo co u Ciebie, to daj znać co ASO wydumało i ile by to mogło kosztować sie dopytaj jak nie problem.

Ps. Jeszcze jest taki objaw że jak jade powoli po dziurach to też daje znać o sobie.

Pozdrawiam.
            A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
            AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
            O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
            -------------------------------------------------
            Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• walery150480
              Classic
              • 2009
              • 1

witam!
              umnie jest to samo moja octavia ma 3 miesiące i przejechane 7000km. może wiecie o co chodzi bo w ASO niemają pojęcia.

[ Dodano: Sob 27 Mar, 10 18:31 ]
              i co wiesz o co chodzi z tym dzwiękiempaprot,

Komentarz

• jurczap
                Classic
                • 2010
                • 13

Witam,

zauważyłem podobny dźwięk w swojej O1. Jest to taki metaliczny dźwięk, jakby jakaś rura czy obudowa wpadała w rezonans przy przekraczaniu obrotów 1800-2000.
                Najbardziej jest to zauważalne przy zmianie biegów na zimnym silniku, jak na 1 lub 2 dochodzę do 2000 tyś obr i wtedy wciskam sprzęgło i zdejmuję nogę z gazu, to słychać to wyraźnie.

Co to może być ? Moja Octavia ma dopiero ok 60 tyś, więc chyba nie jest to katalizator ?
                Piotrek

Komentarz

• ASGARD
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 123

hmm tez sie podłacze pod temat a nawet wczesniej o nim pisalem umnie bylo cos w stylu takiego chrobotania lub grzechotania metalicznego przy zimnym silniku akurat ok 1800-2000 obr.na luzie jak stalo auto w garazu i doskonale bylo to slychac .Umnie magik jeden powiedzial ze moze to isc od lancucha rozrzadu bo jest nie dosc nasmarowany- oczywiscie jak cieply silnik juz byl nic takiego niebylo.Zreszta ostatnio zanikła mi ta przypadlosc a autko ma juz 21 tys przejechane
                  CO NOWE AUTO TO NOWE..ALE MONDEO TEZ BYLO DOBRE

Komentarz

Pracuję...