marqz, to jednak troche jest 500 zl.... ale tez slyszalem ze efekt jest niesamowity... musze sie pozadnie zastanowic.
dziwny dźwięk przy obrotach 1800-2000
Zwiń
X
-
dziwny dźwięk przy obrotach 1800-2000
Od jakiegoś czasu zaczęły dobiegać z silnika dziwne dźwięki. Gdy się rozpędzam, w zakresie 1800-2000 obrotów występuje dziwny metaliczny dźwięk z silnika. Zwykle przy zimnym, chociaż zdarza się i przy nagrzanym. Przy jechaniu ze stałą prędkością w tych obrotach nic się nie dzieje, wszystko słychać normalnie. Co to może być? Jadę z tym za kilka dni do ASO (auto na gwarancji) i nie chcę, żeby mi coś wcisnęli.
Dzięki z pomoc.
Aha, Skoda ma pół roku i przejechane 7 tysięcy.
-
-
mam coś podobnego przy 1500 -1600 obrotach jednakże jak jade ze stałaą prędkością i na 3,4,5 biegu (pedkosc około 40-50 km/h) dzwięk kaki słychac nie jest co prawda taki metaliczny tylko zbliżony do takiego wrrr,wrrr cięzko go w sumie okreslic, byłem w aso i stwierdzili ze to z powodu zbyt dużego obciążenia silnika na tych obrotach , mam taki sam silnik jak ty i przejechane około 25 000 a pojawiło sie to w granicach 15 000 , daj znac co ci odpowiedzą mozliwe ze u mnie bedzie to samo a serwis poprostu znalazł sobie prostą wymówkę zeby się nie głowic nad przyczynaOctavia Combi Tour Ice+ 1.9TDi AXR 115,2 kucy/265,8 niutonów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paprottakie jakieś metaliczne tarcie, jakby szkło o metal, czy metal o metal, można by to w sumie nazwać i brzęczeniem jak piszesz. Masz jakiś pomysł na wyjaśnienie zagadki?
Mam coś podobnego ( przy przyśpieszaniu w okolicach 3000rpm). Moj silnik to 1.6 BFQ. Zlokalizowałem takie tarcie metaliczne na uchwycie wydechu (za katalizatorem, przed pierwszym tłumikiem). Podnieś auto na lewarek, wleź kawałek i poruszaj rurą na boki.
Załączam fotke jak to u mnie wygląda.Czy ten wydech powinien być jakoś na stałe połączony z tym ustrojstwem co na zdjęciu? U mnie to sie troche kupy nie trzyma.
Jeżeli to to samo co u Ciebie, to daj znać co ASO wydumało i ile by to mogło kosztować sie dopytaj jak nie problem.
Ps. Jeszcze jest taki objaw że jak jade powoli po dziurach to też daje znać o sobie.
Pozdrawiam.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Witam,
zauważyłem podobny dźwięk w swojej O1. Jest to taki metaliczny dźwięk, jakby jakaś rura czy obudowa wpadała w rezonans przy przekraczaniu obrotów 1800-2000.
Najbardziej jest to zauważalne przy zmianie biegów na zimnym silniku, jak na 1 lub 2 dochodzę do 2000 tyś obr i wtedy wciskam sprzęgło i zdejmuję nogę z gazu, to słychać to wyraźnie.
Co to może być ? Moja Octavia ma dopiero ok 60 tyś, więc chyba nie jest to katalizator ?Piotrek
Komentarz
-
-
hmm tez sie podłacze pod temat a nawet wczesniej o nim pisalem umnie bylo cos w stylu takiego chrobotania lub grzechotania metalicznego przy zimnym silniku akurat ok 1800-2000 obr.na luzie jak stalo auto w garazu i doskonale bylo to slychac .Umnie magik jeden powiedzial ze moze to isc od lancucha rozrzadu bo jest nie dosc nasmarowany- oczywiscie jak cieply silnik juz byl nic takiego niebylo.Zreszta ostatnio zanikła mi ta przypadlosc a autko ma juz 21 tys przejechaneCO NOWE AUTO TO NOWE..ALE MONDEO TEZ BYLO DOBRE
Komentarz
-
Komentarz